Drept diplomatic și consular by Alexandru Burian. Drept diplomatic și consular. by Alexandru Burian; Asociația de Drept Internațional din Republica Moldova. Curs 1 Drept Diplomatic si Consular Bibliografie orientativa – Ion Anghel: Dreptul diplomatic si dreptul consular (editura univ. juridic, Buc. Drept Diplomatic Si Consular (Timofte Claudia Simona,OrADEA ) – Download as PDF File .pdf) or read online.

Author: Shakakree Zulule
Country: Switzerland
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 24 April 2004
Pages: 385
PDF File Size: 5.97 Mb
ePub File Size: 14.21 Mb
ISBN: 847-6-17591-699-3
Downloads: 6153
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shakarn

Personalul consular este alcatuit din functionari consulari seful postului consular consul general dar si consul sau viceconsul – agenti consulari si angajati consulari persoane care se ocupa cu atributii cu caracter tehnic si administrativmembrii personalului de serviciu persoane insarcinate cu atributii cu caracter gospodaresc.

Distinctia intre aceste categorii este importanta din punct de vedere al precaderii si al etichetei.

Dreptul diplomatic si consular – Ion M. Anghel – Google Books

O misiune diplomatica este alcatuita de regula din urmatoarele compartimente: Acestea functioneaza in state in care nu avem misiuni diplomatice permanente. Si acreditarea este diferita in cadrul misiunilor de pe langa organizatiile internationale.

El are functii onorifice si de reprezentare, la ceremonii, diverse actiuni diplomatice etc. Renuntarea reprezinta un act unilateral al persoanei care beneficiaza de imunitate prin care aceasta consimte sa se puna la dispozitia organelor diplomtic din statul acreditar. De asemenea, negocierile reprezinta prima etapa in elaborarea unui tratat international. In cadrul diplomatiei multilaterale, exista misiuni diplomatice atat ale organizatiilor in statele membre cat si ale statelor membre in orasul in care isi are sediul organizatia.

Data prezentarii scrisorilor de acreditare are relevanta din punct de vedere al precaderii. Sefii de misiune primesc rangul dupa data si ora la care si-au asumat functiile, functionand criteriul vechimii. Statul acreditant nu poate folosi misiunile diplomatice sau localurile misiunii diplomatice in mod incompatibil. Activitate specifica a unui aparat de stat, in domeniul relatiilor externe. De asemenea, agentii altor oficii consulare nu au competenta de diplojatic efectua acte pe teritoriul circumscriptiei.

In domeniul relatiilor diplomatice, partile pot fi statele sau alte subiecte de drept international. Pentru transformarea unei misiuni diplomatice este necesar un acord de vointa si modificarea trebuie reflectata in scrisorile de acreditare.

  6ES7 351-1AH01-0AE0 PDF

Ridicarea imunitatii reprezinta un act al statului acreditant in urma caruia persoana care beneficia de imunitate este pusa la dispozitia organelor judiciare ale statului acreditar.

Published on Jul View Download 0. Drept Diplomatic Si Consular 1 Documents. In functie de caracterul misiunii, pot fi titulari sau interimari. Reprezentarea statelor in diplomatix internationale Reprezentarea la nivelul relatiilor internationale se realizeaza, in primul rand, prin intermediul sefului statului, care poate fi presedinte sau monarh.

Este alcatuita din 2 sub-etape: Rundele de negocieri sunt precedate de stabilirea obiectivelor care pot fi obiective fundamentale, obiective secundare sau obiective de importanta redusa. In cazul personalului tehnicoadministrativ si de serviciu, nu este obligatorie conditia cetateniei, numirea se face printr-o simpla notificare si se cere ca ei sa nu diplomaticc indezirabili.

Legatia este inferioara ambasadei dpdv al diplomatlc. Nu orice subiect de drept international este si subiect al relatiilor diplomatice, astfel ca pot intretine relatii diplomatice statele, Organizatiile Internationale, Miscarile de Eliberare Nationala, Sfantul Scaun, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta 2.

In cazul starii de razboi, poate interveni si un armistitiu care duce la reluarea relatiilor diplomatice fara insa ca starea de razboi sa inceteze.

Gradele diplomatice si consulare: Decanul este seful de misiune cu cea mai mare vechime la post sau, in cazul in drepf exista, nuntiul apostolic. Poate fi trimisa prin intermediul MAE care o trimite ambasadei sau misiunii diplomatice din capitala sa. Transformarea misiunii diplomatice consta in schimbarea rangului acesteia fie in sens superior fie in sens inferior. Dreptul Diplomatic Si Consular Documents. Reciprocitatea suspendarii nu se aplica automat. De regula, misiunea diplomatica reprezinta forma generica pentru desemnarea organului de stat permanent insarcinat cu intretinerea de relatii diplomatice cu alt stat.

Forma raspunsului poate sa imbrace fie pe cea a unei note diplomatice fie poate fi un raspuns oral.

Primul-ministru, in calitate de sef al Guvernului, asigura reprezentarea acestuia la incheierea dipkomatic acorduri internationale. Acesta nu poate indeplini functii diplomatice. Negocierile pot fi oficiale desfasurate in numele celor 2 state sau oficioase informale prin intermediul carora partile isi sondeaza reciproc intentiile fara ca prin connsular sa se angajeze.

  ELGG 1.8 SOCIAL NETWORKING RAW PDF

Acest acord cuprinde consimtamantul mutual al celor 2 state. Format de regula din Aparatul Central si Serviciul Exterior. Pentru reinfiintare, este necesar acordul celor 2 state.

Curs 1 Drept Diplomatic Si Consular

Obiectivele fundamentale sunt cele la care nu se poate duplomatic, la cele secundare se poate renunta doar in favoarea celor fundamentale si in regim exceptional. Cererea de agrement poate fi trimisa fie prin intermediul ultimului sef de misiune sau prin intermediul insarcinatului cu afaceri ad-interim. Atributiile sefului de misiune diplomatica sunt inscrise in scrisorile de acreditare. Drept diplomatic i consular – curs Seful de misiune este superior ierarhic fata de ceilalti membrii ai misiunii diplomatice si are prerogative speciale in materie de coordonare, disciplinara, administrativa si cu privire la indrumarea generala a activitatii misiunii.

Functia de reprezentare poate realizata in diverse forme: Limitele activitatii de informare sunt date de sfera problemelor care pot face obiectul informarii si de mijloacele de obtinere a informatiilor care trebuie sa fie mijloace licite, adica prin realizarea de contacte oficiale sau oficioase, prin studierea cnsular, prin contacte cu personalitati politice, cu alti diplomati etc. Drept diplomatic consular – grila 3 Documents.

Formats and Editions of Drept diplomatic și consular []

Ministrii consilieri auprecadere consuoar de consilierii diplomatici. In Romania, conform Constitutiei, presedintele are atributii in domeniul politicii externe si reprezinta statul in relatiile internationale. Consilierii diplomatici au precadere fata de secretarii 1, care au precadere fata 2, fata de 3 si mai departe fata de atasatii diplomatici.

Dr Diplomatic Si Consular Documents. Informarea statului acreditant se realizeaza cu privire la aspectele vietii interne din statul acreditarcu privire la actiunile de politica externa ale acestui stat fata de state terte si cu privire la actele statului acreditar din cadrul desfasurarii relatiilor bilaterale.

A 3-a categorie, insarcinatii cu afaceri care sunt acreditati pe langa ministrii afacerilor externe. Sfera de aplicare a inviolabilitatii: